Tisková zpráva   Prosinec 19, 2023

Společnosti crop.zone a John Deere získaly ocenění Agrifuture Award

ethanol-engine

Aachen a Walldorf 12. listopadu 2023 – Společnosti crop.zone a John Deere získaly ocenění DLG Agrifuture Concept za Dual.Volt.24M – technologii elektrické, systémové a ošetření plodin bez použití herbicidů na pracovní záběr24 metrů.

Nový koncepční systém umožňuje desikaci plodin a neselektivní regulaci plevelů a krycích plodin bez použití chemikálií, navíc s funkcemi moderních postřikovačů na ochranu plodin v jednom stroji. Systém tak zvyšuje produktivitu, všestrannost a použitelnost stávajících elektrických řešení pro regulaci rostlin. Elektrická regulace rostlin snižuje náklady na ochranu plodin, omezuje dopad na životní prostředí a představuje alternativní řešení pro aplikace, kde syntetické chemické látky nejsou k dispozici, nejsou povoleny nebo mají omezenou účinnost. Proces ošetření začíná aplikací roztoku elektrolytu (volt.fuel), který zvyšuje vodivost rostlin. Poté rostlinami projíždějí speciálně vyvinuté elektrické aplikátory, které na ně působí elektrickým proudem o napětí až 5 500 V. Ten zničí cévní svazky, které v rostlině přenášejí vodu a živiny, a způsobí tak její uschnutí.

„Ve spolupráci se společností John Deere se nám podařilo zdvojnásobit pracovní šířku, což umožňuje rychlejší a současně i přesnější obhospodaření plodin,“ říká Dirk Vandenhirtz, generální ředitel společnosti crop.zone. Prototyp Dual.Volt.24M je založen na taženém postřikovači John Deere řady R900. Zemědělci tak mohou tento nový přístup k ochraně plodin kombinovat s vysoce přesnou technologií postřiku od společnosti John Deere. Jørgen Audenaert, manažer systému produkce obilovin v regionu 2 ve společnosti John Deere, říká: „Díky znalostem společnosti crop.zone v oblasti elektrické regulace plodin a zkušenostem společnosti John Deere s precizním zemědělstvím a technologií postřiku se podařilo vyvinout prototyp velmi slibného doplňkového řešení pro udržitelnou ochranu plodin.

“ Dual.Volt.24M je v současné době koncepční studie. Byl zkonstruován a otestován první prototyp. V roce 2024 bude společnost crop.zone tento prototyp intenzivně testovat v několika aplikacích u mnoha různých zemědělců.