Tisková zpráva   06.11.2022

SIMA 2022

See & SprayTM přichází do Evropy

See & SprayTM přichází do Evropy

Kamery, které bleskurychle detekují zelené rostliny, jsou instalovány každý metr po celé pracovní šířce stroje.

Walldorf, 6. listopad 2022 – Na letošním veletrhu SIMA společnost John Deere poprvé představí systém See & SprayTM na evropských postřikovačích vyráběných ve městě Horst (Nizozemsko). Po uvedení technologie See & SprayTM Select a Ultimate v USA dělá společnost John Deere další důležitý krok směrem k precizní ochraně plodin. V rámci úvodní tiskové konference k veletrhu SIMA 2022, která se konala 6. listopadu v Paříži, obdržela společnost John Deere zlatou cenu „SIMA Innovation Award“ za „technologii bodové aplikace se See & Spray™ od John Deere“.

Systém See & SprayTM pro Evropu vychází z technologie See & SprayTM Select, která už byla uvedena v USA. Využívá kamerovou technologii k detekci barevných rozdílů na poli. Kamery a další hardwarové komponenty jsou integrované přímo do ramen nebo podvozku stroje.  Na každý metr pracovní šířky je namontována jedna kamera, která zachycuje zelené rostliny bleskovou rychlostí. Procesory zpracovávají snímky a trysky se spouštějí individuálně pro bodové ošetření. Detekce zeleně na půdě umožňuje cílenou aplikaci preemergentních herbicidů. Kamery detekují veškerý plevel, který je viditelný i pouhým okem.    

Systém See & SprayTM je vhodný nejen pro preemergentní ošetření, ale lze ho použít i v řádkových plodinách po vzejití. Postřikovač dokáže řádky plodin oddělit a tak zacílit na plevel mezi řádky a ošetřit ho. Tato aplikace je možná ve všech fázích a u všech řádkových kultur před uzavřením porostu, takže zákazník může provést dodatečné ošetření technologií See & SprayTM v porostu.

Testováno v různých podmínkách
Technologie See & SprayTM byla testována na přibližně 120 000 ha po celém světě. Úspěšnost aplikace je srovnatelná s plošným postřikem při úspoře až dvou třetin spotřeby. První testy v Evropě ukázaly stejné výsledky. Navíc bylo možné systém See & SprayTM optimalizovat a přizpůsobit evropským podmínkám.

See & SprayTM podporuje agronomická rozhodnutí    
Systém See & SprayTM dokáže dokumentovat aplikaci herbicidů na displeji 4. generace v kabině. Displej vytvoří mapu pokrytí s informacemi o tom, kde byl herbicid aplikován. Tuto dokumentaci lze prostřednictvím JDLinkTM přenést do John Deere Operations Center. To umožňuje mimo jiné identifikovat dílčí oblasti se zvýšeným výskytem plevele a optimalizovat budoucí opatření.

Dostupnost a stroj         
Systém See & SprayTM Select se už prodává jako součást samojízdných postřikovačů v USA. Letos budou tyto stroje poprvé na trhu ve střední Evropě. Od jara 2023 bude systém See & SprayTM omezeně dostupný u evropských tažených postřikovačů řady R900i s 36 a 39metrovými rameny a v budoucnu bude nabízen jako volitelná výbava různých postřikovačů John Deere vyrobených v Horstu.

 

Při použití na tažených postřikovačích R900i jsou nutné následující komponenty:      

  • Systém PowrSpray™
  • Ramena s tlakovou recirkulací
  • TerrainCommandTM Pro
  • Individuální ovládání trysek
  • Řešení systému správy zemědělství JDLinkTM 
  • Displej 4. generace
  • Přijímač StarFireTM 7000