Tisková zpráva   9. listopadu 2022

Taková je nová řada traktorů John Deere 5ML

tractor

S novou řadou traktorů 5ML, jejíž součástí je i vlajková loď 5130ML, představuje společnost John Deere své doposud nejinteligentnější a nejvýkonnější úzké traktory pro použití ve speciálních kulturách. Traktory 5ML lze vybavit balíčkem technologií John Deere pro precizní zemědělství a jejich maximální výkon je 134 koní.

Chytrý – Precizní zemědělství pro speciální plodiny         
Traktory 5ML nabízejí komplexní balíček technologií John Deere pro precizní zemědělství, který usnadňuje práci se speciálními plodinami. Mají jedinečnou funkci – integrovaný naváděcí systém AutoTracTM. Displej systému AutoTracTM je integrován přímo do přístrojové desky traktoru, takže není nutné používat další aktivaci nebo displej. A především to znamená úsporu nákladů. Díky svému vybavení umožňuje řada 5ML kombinovat různé pracovní operace. Díky integrovanému naváděcímu systému odvede řidič kvalitní práci i během dlouhých dnů. Může se plně soustředit na nářadí, protože traktor sám zůstává v řádku.

Kvůli politickým opatřením musí zemědělci dokumentovat svou práci stále podrobněji, což vyžaduje další úsilí. S volitelným displejem 4. generace u řady 5ML lze každý pracovní postup traktoru snadno zdokumentovat a bezpečně přenést do John Deere Operations Center, který je zdarma. V něm mohou zemědělci sledovat, plánovat a analyzovat všechny operace a podle nich dělat informovaná agronomická rozhodnutí. S funkcí John Deere 1-ClickGo-AutoSetup lze nastavení dokumentace a provádění pracovních postupů, jako je množství látek na ochranu plodin, nastavit v Operations Center. Jakmile vjede traktor na pole, zobrazí se na displeji připravené úkoly. Řidič musí pouze potvrdit stiskem jednoho tlačítka a může začít pracovat. 1-ClickGo-AutoSetup tak šetří čas strávený nastavováním a zajišťuje bezchybnou dokumentaci.

Přes John Deere Operations Center je možné připojit traktory řady 5ML k softwarovým aplikacím partnerských společností, které umožňují lokálně cílené farmaření. Díky tomu je možné cíleně využívat vstupní informace a tím snížit výrobní náklady. Řada 5ML je průkopníkem v oblasti precizního zemědělství u speciálních plodin.

Služba John Deere Connected Support™ může navíc maximalizovat provozuschopnost traktorů řady 5ML.  S výslovným souhlasem zákazníka se data stroje analyzují na dálku, zatímco traktor řady 5ML pracuje. Při zjištění nesrovnalosti přijde místnímu prodejci John Deere automaticky oznámení. Prodejce pak upozorní zákazníka na hrozící poruchu dříve, než dojde k poruše.

Silný – Nejsilnější z úzkých traktorů John Deere      
Motor John Deere PowerTech™ Plus v novém traktoru 5130ML je 4,5litrový čtyřválec se solidním 30% navýšením točivého momentu a maximálním výkonem 134 k. Mechanická převodovka PowrQuad™ Plus má čtyři stupně řazené při zatížení, převodovka Powr8™ dokonce osm. Při změně skupiny se automaticky zařadí odpovídající převodový stupěň. Při změně skupiny můžete také používat spojkové tlačítko na řadící páce, díky tomu je ovládání převodovky mimořádně komfortní. 

Řada 5ML zaujme nejen výkonem motoru, ale také hydraulickým výkonem s čerpadlem 117 l/min. To umožňuje připojit nářadí s vysokými nároky na výkon hydrauliky přímo k  traktoru, aniž by bylo nutné používat externí hydrogenerátor poháněný vývodovým hřídelem. Také lze používat několik funkcí pracovní hydruliky současně, tak učetříte čas a zvýšíte pracovní výkon. Kromě toho může být  traktor vybaven čelním nakladačem. 

Unikátní vlastností traktrů řady 5ML vysoká zdvihací síla zadního tříbodového závěsu  max.4 900 kg. U čelního tříbodového závěsu je to 2 900 kg a užitečné zatížení 3 500 kg. Kombinace maximálního užitečného zatížení a vysoké nosností tříbodových závěsů umožňuje připojovat velké nářadí, což zvyšuje efektivitu a produktivitu. 

Řada 5ML navíc vyniká robustní konstrukcí.  Blatníky, palivová nádrž, kryty zadních světel a rám dveří jsou ocelové, a proto jsou mimořádně odolné. Hladké hrany konstrukce kabiny zajišťují, že při průjezdu úzkými porosty nedochází k poškození plodin.

Bezpečnost a pohodlné používání             
Kabina řady 5ML je vybavena elektronickým joystickem a velkým LCD displejem na přístrojové desce. Díky tomu má obsluha dokonalý přehled o nastavení traktoru a výrazně větší pohodlí. Ovládání nářadí pomocí elektronického joysticku je snadné a pohodlné. Funkce iTEC™, která automatizuje pracovní procesy při otáčení na souvrati, znamená pro řidiče velkou úlevu. Filtrační systém kabiny 4. kategorie (podle normy EN 15695) integrovaný do střechy kabiny řidiče je k dispozici jako volitelná výbava a chrání před prachem, aerosoly a zdraví škodlivými výpary.

Traktory 5ML bude možné objednávat od ledna 2023.